Bejelentés


Napkollektor Naplopás napról-napra -Megújuló energiaforrások .

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Éves tapasztalatok

2012-2013

 


A megtakarított összeg 210€, azaz 3 tonna faszén maradt meg a hat tonnából.A felére sikerült csökkenteni a fűtés költségeket,persze ha gázt számolnám akkor 400-500€ megtakarítást értem volna el,már csak a gáz ára miatt is!

 

A tíz négyzetméter napkollektor előállítása 1000€,ebben persze nincs benne a csövek meg az elektromos dolgok,de nagyjából számítva ha valaki gázzal fűt akkor 2-3 év alatt megtérül a befektetés!

Nekem a legolcsóbb fűtőanyaggal ez 5 év,de nem a megtérülés az elsődleges dolog,persze nem is elhanyagolandó ,hogy mikor is térül meg.

Ma szeptember 3-án a hideg éjszakáknak köszönhetően az éjjeli hőmérséklet leesik 7-8C° köré,ilyenkor indítottam a fűtést a kollektorokkal,persze nappal a lakásban visszatér a kánikula 28-30C° de reggelig tartsa a 24-25C° ami igencsak kellemesnek mondható.

Voltaképpen ezt a falak melegen tartásával érem el,a fal is úgy viselkedik mint egy hőtárolós kályha,persze a megfelelően szigetelt,ahol nincs hővesztesség vagy csak minimális.És ezt a nappali többlet hőt tárolja,amit éjszaka visszaad.Persze másnap ha napos az idő akkor töltődik újra fel hővel a lakás.

Visszatérve a megtérülésre,amin igazán meglepődtem az hogy egy drága fűtéssel mint a gáz vagy épp a villany akár 2-3 év alatt megtérül,persze ezt értem Szerbiára,ahol még pillanatnyilag olcsóbb az áram.

Így már nem sajnálom azt sz összeget amit költöttem a rendszer megépítésére,és persze a fáradságot,ami nem elhanyagolandó mivel az elmúlt nyaram szinte minden szabadidőmet a napkollektoros rendszer megépítésére szenteltem!És itt még nem csak a munka,hanem egy egész sor dolgot kellett megtanulnom,így a fém lemez megmunkálástól egész az elektronikáig mindent.

Egy rossz dolgot meg kell azért említenem,ha nincs nap akkor nincs is meleg!És ez már akár megkezdődhet novemberben és egész decemberen át leginkább így van!Ha nem borult és esik akkor jön a köd,de a lényeg az hogy semmi meleget nem termel a rendszer,ilyenkor marad a hagyományos fűtés.Januártól fordul nagyot a dolog,sok sok napsütés van,és ha egy jól szigetelt kollektort sikerül építeni akkor nem számít hogy -10 vagy épp -20C° fok van kint,csak süssön a nap,máris 30-40C° meleg levegőt fúj be a rendszer.

Volt egy ötletem,hogy a nappali hőenergiát tárolnám estére esetleg több napra,az elképzelés egy samott csőrendszer volt,amin keresztül áramlott volna a meleg levegő,de ezt egy idő múlva el is vetettem mivel rájöttem,hogy nem érdemes ilyesmire költeni,mivel maga a fal is elraktározza a hőt.Persze egy jól szigetelt fal!Ha nincs szigetelve nem is ér sokat csak energiát veszt,és hideg lesz.

Viszont egy jól szigetelt fal amennyi hőt tárol,annyit le is ad vissza!És ebből következett az az ötlet,ha a napkollektor rendszerünket egy olyan helységbe sikerül megvalósítani ahol melegnek kell lenni,azaz nem tartózkodunk nappal a helységbe akkor ezt fel is tudjuk melegíteni akár 30-32C°-ra,este persze az ajtót nyitunk és melegíti az egész épületet.

Egy ilyen hőtárolós helységre nálam van egy 2x2-es helység és persze a fürdőszoba ,az utóbbiba persze  legjobb ha minél melegebb van!A konyhába is sikerült egy csövön bevezetni a meleget,ez egész nap melegíti a lakást.Kellemetlen oldala is van ezért a nappali fürdőszoba használatnak a 30C° miatt,egy kettő elvégezzük a dolgunkat,és nem sokat tartózkodunk benne,az esti fürdés pedig élvezetes a 27C°-ban,ami reggelre esik 23-24C°-ra.Ez a reggelre hőmérséklet esés persze nyitott fürdőszoba ajtónál van,lényegében a fürdőszoba melegíti a fél lakást egész éjszaka,átlagban 23-24C° van kiegyenlítődve a lakásban.

Persze ezek a hőmérséklet adatok 4-5C° fokot eshetnek egy -20 - -25C° külső hidegben.És hangsúlyozom ,hogy ez pótfűtés,ha nincs nap akkor van más fűtés a lakásban!

De a tél előtt és a tél után részben fő fűtésként van üzembe a napkollektorok.A tél előtti részre szeptembe1-november 15-ig gondolok a tél utáni viszont a február 20-tól május 15-id de akár szinte június 1-éig is.Így sikerült a telet alapjába véve három hónapra csökkentenem!És így sikerült a hat tonna lignitből csak hármat elégetni,és ez mégis csak egy jó kis környezetvédelem.Káros anyag kibocsátást a felére csökkenteni,már nem kis teljesítmény!

 

 

 

 

 

 

 

 


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!